Rashit Tunca Board

Tam Sürüm: Sâliha bir anne, evladına neyi tembih etmeli ve neden sakındırmalıdır?
Şu anda içeriğimizin sadeleştirilmiş bir sürümünü görüntülüyorsunuz. Tam sürümü görüntüleyin ve uygun biçimlendirmeyi kullanın.
Sâliha bir anne, evladına neyi tembih etmeli ve neden sakındırmalıdır?

Annesi, Huzeyfe -radıyallâhu anh-'a neden kızdı? Sâliha bir anne, evladına neyi tembih etmeli ve neden sakındırmalıdır?

Huzeyfe -radıyallâhu anh-, anlatır:

Bir gün annem bana sordu:

“–Peygamber Efendimiz’le en son ne zaman görüştün?”

Ben de;

“–Birkaç günden beri O’nunla görüşemedim.” dedim.

Bana çok kızdı ve fena bir şekilde azarladı.

Ben de dedim ki:

“–Dur, kızma anneciğim! Hemen Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’in yanına gideyim, O’nunla beraber akşam namazını kılayım, sonra da hem benim hem de senin için istiğfâr etmesini O’ndan talep edeyim.” (Tirmizî, Menâkıb, 30; Ahmed, V, 391-2)

Sâliha bir annenin evlâdını murâkabe ve terbiyesine ne güzel bir nümûne!..

Allah Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in mânevî terbiyesi ile ümmete örnek sâliha anneler hâline gelen sahâbî hanımlar, o saâdet toplumunun görünmeyen mürebbiyeleri ve kahramanları idi.

Onlar, efendilerini sabahleyin duâ ile uğurlarken şöyle derlerdi:

“Allah’tan kork; haram kazanma! (Bize haram lokma getirme!) Zira biz dünyada açlığa sabrederiz, fakat kıyâmet gününde cehennem azâbına sabredemeyiz.” (Abdülhamid Keşk, Fî Rihâbi’t-Tefsîr, I, 26)

Hazret-i Peygamber’in hanımları «ümmehât / أُمَّهَات / ümmetin anneleri» oldular. Kendileri bizzat evlât dünyaya getirmeseler de onlar, ne mübârek anneler oldular.